Daglig verksamhetens första odlingsår på Elfvik Gård
Medan solen värmde upp jorden satte vi igång att gräva ute på Elfvik Gård, det som skulle bli våran dagliga verksamhet.
Medan solen värmde upp jorden satte vi igång att gräva ute på Elfvik gård.
Jorden
Vi snickrade gedigna odlingsbäddar och fyllde gångar med träflis. Vi byggde odlingen som skulle bli våran dagliga verksamhet. När vi var färdiga med grunden blandade vi den befintliga jorden odlingsbäddarna med brunnen gödsel från gården. Nu var det äntligen dags att börja sätta frön och plantera.
Fröna
Först satte vi olika sorters matlökar direkt i jorden och sedan planterade vi alla bladgrönsaker som vi hade förodlat i vårt odlingsrum. Vårens bjöd på fantastiskt väder och vi njöt verkligen av att vara utomhus och se hur naturen vaknade till liv och fick våra grönsaker att växa. Under försommaren planterade vi ut 16 tomatplantor av olika sorter och därefter pumpor, zucchini, bönor och gurkor. Vi tog hand om vår odling och vårdade våra växter. När solen värmde för mycket tog vi en paus nere vid Elfviks Udde där vi badade eller vilade i skuggan.
Skörden
Under högsommaren växte det så det knakade, skörden blev otroligt riklig och vi började leverera tre backar med nyskördade grönsaker till vår dagliga verksamhet på södermalm “Syftesfabriken”. Vi upplevde en sådan stolthet när vi leverera ekologiska, närodlade och inte minst socialt hållbara grönsaker.
Vintervilan
Nu när vi gräver ner gamla grönsaksrester och fyller på med ny näring i odlingsbäddarna inför vintervilan får vi tid att reflektera. Vi som har jobbat på odlingen är verkligen stolta och glada över vad vi har åstadkommit. Nu är det dags att planera inför näst odlingssäsong, ta hand om fröer vi sparat, bygga bihotell, måla odlingsskyltar och såklart mata djuren på Elfvik gård.
Hämta vår checklista
för studiebesök
28 viktiga frågor att ställa till ett LSS-boende när du är på studiebesök eller som underlag i ett samtal.