Södra Parkvägen
LSS-boende i Norby för ungdomar

Södra Parkvägen 1, 756 45 Uppsala

Södra Parkvägen är ett LSS-boende för dig som är från 12 år och tills du har avslutat gymnasiet. Du har ditt eget rum i en charmig villa med lummiga Stadsskogen som närmsta granne.

Tillstånd
LSS 9§8
Personkrets
Personkrets 1
Platser
4
Ålder
12 år till avslutad skolgång
Boendet

Nytt och gammalt möts i hemtrevlig villa

Välkommen till Södra Parkvägen! Här trivs du som uppskattar närheten till både stadslivet och den lummiga Stadsskogen. Boendet är ett gammalt hus fullt av karaktär. Knarrande trägolv, ombonade rum och två öppna spisar bidrar till den hemtrevliga stämningen. 

Huset är uppdelat i tre våningar. På källarplan hittar du en gillestuga med badrum, dusch och bastu. Mellanplanet är också gemensamt. Här har du möjlighet att umgås med andra på boendet och medarbetare i vardagsrummet, köket, matrummet eller spelrummet. På övervåningen hittar du de fyra sovrummen samt ett extra tv-rum och badrum.

I trädgården finns väldoftande äppelträd, bärbuskar, en stor gräsmatta och gott och möjligheter för dig som vill odla.

Hitta till boendet

Södra Parkvägen 1, 756 45 Uppsala

Omgivningen

Mitt emellan stan och naturen

På Södra Parkvägen har du nära till både stad och natur. Du når enkelt centrala Uppsala med buss, och kan samtidigt njuta av lugnet från de omgivande grönområdena Stadsskogen, Hågadalen och Nåsten. 

Huset ligger längst in på gatan och är avskärmat mot grannar och trafik. När du behöver  handla något tar du dig snabbt ner till Svamptorget, Rosendal och Västertorg där du hittar det mesta.

Snabbfakta om boendet

Kollektivtrafiken

UL-buss 7 stannar vid hållplats Malma Bergsväg, som ligger 550 meter från huset. UL-buss 3 stannar vid hållplats Rosendals Torg, som ligger 950 meter från huset.

Handla

900 till Svamptorget där du hittar bland annat ICA, bageri och restauranger. 1 km till Rosendals centrum samt 1,7 km till Västertorg. Samtliga nås enkelt med cykel eller till fots.

Grönområden

Stadsskogen, din närmsta granne, är full av välskötta stigar och vandringsleder.

Tillgänglighet

Ingen hiss.

Medarbetare

24/7 med sovande jour.

En typisk dag på Södra Parkvägen

På vardagarna ser vi till att du kommer upp i tid, erbjuds frukost i det gemensamma köket och sedan kommer iväg till skola eller praktik. Förmiddagarna tillbringas vanligtvis utanför Södra Parkvägen. Därför kan lunchen variera; på vardagen äter du till exempel i skolan, och på helgen äter du tillsammans med personal och andra boende i matrummet. 

Eftermiddagarna anpassas efter vad du har för intressen och åtaganden. Om du inte är upptagen med till exempel studier kan du ägna dig åt dina hobbys eller sociala aktiviteter, t.ex. TV-spel, pyssel och sällskapsspel. Behöver du komma iväg till fritidsaktiviteter som fotbollsträning eller sånglektioner utanför huset, så hjälper vi dig iväg. 

Varje dag lagar vi gemensam middag i det gemensamma matrummet, för den som vill. Du kan även få hjälp med frukost och mellanmål. Alla måltider lagar vi från grunden, helst på ekologiska och närodlade råvaror. Du är alltid inbjuden att delta i menyplanering, handling, dukning, tillagning och servering av maten. Avplockning, diskning och torkning är andra delar som du kan delta i. Vill du hellre äta på ditt rum går det förstås alltid bra. Det är dina intressen och behov för dagen som styr.

Bildgalleri

Fler bilder kommer inom kort.

Vanliga frågor om boendet

Finns det alltid personal på plats?

Självklart. Beroende på hur många som bor hos oss är vi alltid 3-4 personer på plats. Samtliga är utbildade i pedagogiska hjälpmedel och stöttar dig i att komma ut och ägna dig åt dina fritidsintressen. Det är alltid du som är huvudpersonen.

Finns det gemensamma tider jag måste följa?

Vi strävar efter att möta dina behov och önskemål, men precis som i vilket hem som helst finns det vissa grundregler – exempelvis vilken tid vi släcker för dagen och hur sent du kan vara ute. Måltider serveras på fasta tider, men vi är alltid öppna för att diskutera och anpassa det efter dina behov.

Får jag ha gäster i mitt rum?

Självklart får du ta emot besök, men med respekt för gemensamma rutiner. När klockan slår 22:00 börjar vi förbereda för natten. Det innebär att aktiviteter i de gemensamma utrymmena avslutas, och eventuella besökare behöver gå hem.

Vad kan jag få hjälp med?

Vid inflyttning tilldelas du 1-2 personliga kontaktpersoner och en samordnare som stöttar dig. Oavsett om det handlar om att följa med dig till läkarbesök, delta i utvecklingssamtal eller tillbringa dagen med dig så kommer dina behov först.

Vad menar ni med huvudperson?

Med “huvudperson” menar vi det som i andra sammanhang brukar benämnas som “brukare” eftersom de är de viktigaste i verksamheten.

Får man dricka alkohol på LSS-boendet?

Vi vill verka hälsofrämjande och har därför nolltolerans mot alla former av droger, nikotin (cigaretter, snus, vejp) och alkohol. På våra ungdomsboenden gäller nolltolerans i hela boendet, oavsett ålder. På vuxenboenden gäller nolltolerans i alla gemensamma utrymmen, och där är det inte heller tillåtet att vistas påverkad.

Hur ser kontakten ut med anhöriga?

På våra ungdomsboenden har vi regelbunden kontakt med vårdnadshavare och anhöriga. På vuxenboenden sker kontakten med anhöriga i samråd med huvudpersonen och efter deras samtycke. Vi är alltid tillgängliga för frågor och avstämningar via telefon och mejl.

Vilka diagnoser jobbar ni med?

Vi har kunskaper kring många neuropsykiatriska diagnoser såsom AST, ADHD och autism.

Vem jobbar på ett LSS-boende?

På våra boenden jobbar personer som brinner för att göra skillnad och hjälpa andra människor. Alla medarbetare får kontinuerlig intern och extern utbildning för att möta målgruppens behov.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

Genom att ligga steget före inom social och ekologisk hållbarhet vill vi inspirera andra och driva på utvecklingen mot ett bättre samhälle och en hälsosammare planet. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete och vad det innebär i praktiken.

Hur mycket kostar det att bo på ert LSS-boende?

Du som har fyllt 19 år och har aktivitetsersättning behöver betala en avgift för din mat och ditt boende. Den exakta summan beror på flera faktorer, bland annat vilken kommun du är folkbokförd i. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att räkna ut den exakta summan.

Vad kostar maten och vilka måltider ingår?

Hos oss ingår alla måltider (frukost, lunch, mellanmål och middag) upp till 19 års ålder. Den exakta summan därefter avgörs av flera faktorer. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Får man bestämma själv vad man ska äta?

Matsedel görs tillsammans och vi strävar efter bra variation och att erbjuda vegetariskt mat minst en gång i veckan. Vill du äta något annat har du alltid möjlighet att få hjälp att köpa och laga maten på egen hand. Självklart anpassar vi matlagningen utifrån eventuella allergier och annan specialkost.

Vad betalar ni och vad betalar man själv?

Främja står för internet och streamingtjänster på vår gemensamma tv. Till och med att du fyller 18 får du veckopeng som du spenderar på det du vill. Aktiviteter, buss/tågkort, gym/badkort samt bilresor i samband med utflykt står vi för.

Får man ha hund på LSS-boendet?

På vissa av Främjas boenden kan du ha hund, men inte på Säbylund eftersom vi har medarbetare som är allergiska mot pälsdjur.

Kontakta boendet

Enhetschef:
Mary McGuinness
mary.mcguinness@framja.se
073-071 67 85
Samordnare:
Hanna Lindholm
hanna.lindholm@framja.se
072-450 10 28

Kontakta mig om du har frågor?

maria.lundberg@framja.se

Hör av dig

Fyll i formuläret och tryck skicka
så hör vi av oss så snart vi kan.

Tack! Ditt meddelande har gått fram!
Oj! Något gick fel, prova att fylla i alla fälten igen.

Främja erbjuder inte bara platser att bo på, utan en möjlighet att skapa ett hem som du kan forma precis som du vill. Ett hem där du är huvudpersonen.

Innanförskap

Att vara annorlunda kan göra att vi känner oss utanför. Att vi behöver låtsas för att passa in eller vara på ett visst sätt för att ha betydelse. På Främja försöker vi anpassa miljön efter dig, inte tvärtom.

Hållbarhet

Genom att ligga steget före inom social och ekologisk hållbarhet vill vi inspirera andra och driva på utvecklingen mot ett bättre samhälle och en hälsosammare planet. Vi kallar det omhändertänk.

Medmänsklighet

Vi möter alltid först och främst en individ, inte en diagnos. Vår uppgift är att ta tillvara på allas olikheter och skapa en följsam gemenskap där du är värdefull precis så som du är.

Eldsjälar

Medarbetare med driv och stort hjärta är vår viktigaste tillgång. Genom ett nära ledarskap där samordnare eller enhetschef finns på plats varje dag, kan vi skapa rätt förutsättningar för en positiv utveckling.

Du är hjärtligt välkommen att besöka hos oss.

Hör av dig till Maria Lundberg som är områdeschef för alla boenden på Främja för att boka in ett besök på boendet. Hon kan även hjälpa dig vidare i kontakt med handläggare och myndigheter.

Maria Lundberg
Områdeschef, Främja
072-450 10 51
Boka ett besök

Hör av dig

Fyll i formuläret och tryck skicka
så hör vi av oss så snart vi kan.

Tack! Ditt meddelande har gått fram!
Oj! Något gick fel, prova att fylla i alla fälten igen.

Så ansöker du om rätt till LSS

Ansökan om rätt till LSS kan se lite olika ut i olika kommuner, men här följer några generella steg som du går igenom när du ansöker om LSS och när du letar efter ett LSS-boende.

01.

Fyll i ansökan via din hemkommuns hemsida.

Olika kommuner har olika sätt att hantera ansökningar, men om du går in på din kommuns hemsida och letar efter "Ansökan om LSS" så hittar du information om hur du gör på just din kommun.

02.

Handläggaren på kommunen utreder om du har rätt till LSS.

Du tilldelas en handläggare som utreder om din rätt till LSS. Handläggaren kommer troligtvis att kontakta dig och även göra ett hembesök hos dig.

03.

Sen få du ett positivt eller negativt beslut.

Får du ett positivt beslut betyder det att du har rätt till LSS. Får du däremot ett negativt beslut så har du inte rätt till LSS, men du har alltid rätt att överklaga beslutet.

04.

När du har fått rätt till LSS är det dags att välja boende.

Tillsammans med din handläggare kan ni kontakta och besöka olika LSS-boenden för att se vad som passar dig bäst. Du är hjärtligt välkommen att besöka våra LSS-boenden.

Boka ett besök

Hör av dig

Fyll i formuläret och tryck skicka
så hör vi av oss så snart vi kan.

Tack! Ditt meddelande har gått fram!
Oj! Något gick fel, prova att fylla i alla fälten igen.

Hämta vår checklista
för studiebesök

28 viktiga frågor att ställa till ett LSS-boende när du är på studiebesök eller som underlag i ett samtal.

Vi använder cookies från Google Analytics för att analysera trafik på vår webbplats.
Läs mer om hur vi använder cookies här: Cookie Policy
Okej